Wat is assertiviteit

Wat is assertiviteit?

Veel mensen denken dat assertiviteit betekent dat je tegen iemand moet schreeuwen of schreeuwen. Hoewel het waar is dat dit vaak werkt, houdt assertiviteit ook een combinatie van assertiviteit in. Je zou bijvoorbeeld tegen iemand kunnen zeggen "je bent te assertief", wat een voorbeeld is van een assertieve uitspraak. Deze zelfde 'jij' zou echter ook kunnen zeggen: 'Ik ben een beetje assertief'. De sleutel zit in het woord 'assertiviteit', dus het hangt er echt van af hoe je je uitspraak formuleert en hoe de persoon erop reageert.

Het is niet altijd gemakkelijk om echt assertieve acties te bepalen assertief netjes. Dit komt omdat er een dunne lijn is tussen agressief gedrag en assertiviteit, en de meeste mensen kunnen de twee vaak verkeerd identificeren. Om deze reden is het echter nuttig om deze twee gedragingen duidelijk te definiëren om ze van elkaar te scheiden: passief agressief gedrag. Passief agressief gedrag, soms ‘niet-agressie’ of ‘sociale conditionering’ genoemd, is een soort niet-confronterend, niet-competitief gedrag dat meer op subtiliteit en tact berust dan op fysiek geweld. Dit soort gedrag is vaak gericht op anderen in een machtsspelsituatie, of wanneer er een machtsongelijkheid is. Het kan ook worden gebruikt als een "de-escalatietechniek" in situaties waarin het slachtoffer moe of angstig is, en als een instrument voor controle of intimidatie.

Aan de andere kant is agressief gedrag een soort directe, intense, doelgerichte fysieke confrontatie. Het wordt vaak gebruikt om een ander persoon te bedreigen, aan te vallen en te kwetsen met fysiek geweld. Hoewel het vaker op een ander individu is gericht, kan het soms ook op een groep individuen worden gericht. Agressief gedrag wordt vaak gebruikt als een manier om woede, pijn, frustratie en andere sterke emoties te uiten die andere mensen misschien niet met woorden of gebaren kunnen uiten.

Voor meer informatie zie: https://www.assertiviteitenzelfvertrouwencursus.nl/

Wat is assertiviteit?