Chip Tuning, ook wel Ecu Tuning genoemd, elektronisch, automotive-tuning of ecu-tuning, wordt snel een populaire manier om de prestaties, de macht te vergroten en heeft een aanzienlijk positief effect op de rijveiligheid. Maar er zijn enkele vragen die veel nieuwe tuners gemeen hebben. Hoe werkt ECU Tuning? Is het veilig? Hoe stel je een voorraadmotor af?

De meeste accessoire-winkels voor auto’s aftermarket bieden basiskennis van chiptuning. Vaak kunnen ze je ook vertellen wat het is en hoe het werkt. Maar voor meer specifieke informatie en om meer controle en macht te krijgen, moet u een professionele tuner raadplegen. Een professional zal in staat zijn om vragen te beantwoorden over aftermarket Automotive Aftermarket Accessory Tuning, zoals PKSPOWER- of ANSTRUMING TIMING-modificaties.

Chip Tuning betekent het wijzigen van het bestaande systeem, ongeacht of zijn een motor, transmissie of uitlaatsysteem. Om motorchip-afstemming uit te voeren, moet u het bestaande systeem verwijderen. Meestal wordt dit bereikt door de brandstofpomp, carburateur, ontstekingspiralen en bedrading weefgetouw te verwijderen. U moet dan een nieuwe chipkaart of -programma installeren. Dit programma zal de nieuwe chip vertellen welke wijzigingen in de motor zijn.

Als u de paardenkracht wilt upgraden, vertelt uw nieuwe chip de motor tegen een hogere snelheid.

Chip Tuning heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele brandstofinjectie- of ontstekingstijdprogramma’s, vooral als u meer kracht en snelheid wilt winnen. Als u de paardenkracht verhoogt, kunt u uw brandstofverbruik verminderen. Als u de ontstekingstiming verhoogt, kunt u motorfalen of kortsluiting in uw voertuig vermijden. Als u besluit echter te gaan met chiptuning om de stroom te verhogen, kunt u echter enkele problemen met de motorstoring tegenkomen.

Turboarger en Supercharger-kits worden gebruikt om de kracht van een turbocharged-motor verder te vergroten. Om het meeste uit deze kits te halen, helpt de chiptuning om het koppel als pk. Het verhogen van zowel de kracht als het koppel kan worden gedaan door een hoogwaardige turbocompressor te installeren. Turbochargers werken meestal beter met turbo-motoren.

Als u echter een voorraad- of standaardmotor gebruikt, kunt u nog steeds een turbolader gebruiken, maar u moet ervoor zorgen dat het niet conflicteert met de werking van het oliesysteem van uw auto.

Chip Tuning omvat een proces om een auto te optimaliseren door middel van het verwijderen of veranderen van componenten. Voor veel bestuurders kan dit een heel eng-proces zijn, maar er zijn enkele veilige en effectieve manieren om stroom- en snelheidsverbeteringen te bereiken zonder de software voor auto’s te wijzigen. Een goed voorbeeld is om de motoren te vervullen voordat u uw auto upgrade. Remapping kan ook worden bereikt als u symptomen als een groter motorgeluid, een slechte kilometers en een laag koppel ervaart.

Chip Tuning: een introductie